Vodomílci lovili medaile při Mistrovství republiky handicapovaných
Pátek, 30 Listopad 2012 13:35

Stříbrní pózují pro fotografy, zleva stojící Kamil Hutař, Marian Fiala, Martin Císař, s medailí v zubech Dominik Novický

Výsledky jsou dostupné v sekci ke stažení. Přímý odkaz na soubor s výsledky zde.

Jak vypadala sobota při nabitém mistrovství republiky ČR handicapovaných z pohledu SK Vodomílek? Nadmíru úspěšně. Plavci zabodovali na plné čáře. Z bazénu na pražském Strahově vylovili první medaile v historii činnosti klubu a zároveň první medaile pro jihlavské a vysočinské handicapované plavání a to v konkurenci 120 plavců z celé ČR. Sice jsme nezískali žádný mistrovský titul, ale na „bedně“ jsme stáli hned několikrát. O první úspěch se již dopoledne postaral Marian Fiala. Při 100 metrech znak dohmátl pro skrytě očekávanou  stříbrnou medaili a při 50 metrech volný způsob získal medaili bronzovou. Jako junior se v poli mužů předvedl vynikající výkon. Navíc přidal Martin Císař (posledním rokem v kategorii žáků) „bramborovou“ medaili na 100 m znak.

To však ještě nebylo všechno. Den před samotným MČR přihlásila trenérka paní Květa Františková i štafetu na 4 x 50 m volný způsob. Všichni ten závod brali jako zpestření dne. Jenže závěr dopoledne byl šokující

nejen pro nás, ale i pro všechny přítomné účastníky. Mladí borci Vodomílka ve složení Kamil Hutař, Martin Císař, Dominik Novický a Marian Fiala si zakousli do soupeřů a nakonec prohráli boj o zlato se soupeřem z Karlových Varů o pouhou 1,2 sekundy. Překvapivé stříbro bylo na světě. Všechny to nabudilo k dalším výborným výkonům. Slušné výkony předvedl Vašek Havel i Jan Brychta, který si zaplaval své osobní maximum na 50 m volný způsob. Odpolední program přinesl další medaili opět zásluhou Mariana Fialy. Na 100 m volným způsobem si to rozdal v přímém souboji o stříbro s karlovarským Milanem Manem. Bohužel prohrál o pouhé 3 setiny vteřiny, ale boj to byl strhující. Bezkonkurenčně tento závod ovládl paralympijský medailista Arnošt Petráček, který bude i hostem závodů Jihlavský ježek, který se bude konat 15. 12. 2012 v jihlavském bazénu E. Rošického. A znovu měl smůlu Martin Císař, když na 100 m prsa obsadil 4. místo. O zázrak se pokusil Dominik Novický, který si poprvé zkusil na velkých závodech 50 m motýlek. A hned z toho bylo skvělé 5. místo.

Marian Fiala se soustředí před startem

A nejlepší závod nás čekal nakonec – štafeta 4 x 50 m polohový závod. Stejná medailová sestava z dopoledne se pustila do soupeření v bazénu. Byl z toho nejnapínavější závod dne. Po 185 metrech jihlavští borci ještě vedli před štafetami Prahy a Karlových Varů, ale nakonec v posledních metrech s oběma soupeři prohráli jak zlato tak i stříbro. I tak bronzové medaile byly velikým úspěchem.

Součástí MČR byl i tzv. XXI. Ročník Strahov Cupu, tedy dvojboj nejlepších disciplín těchto závodů. Tady konečně cinklo zlato. Suverénně zvítězil Marian Fiala v juniorech juniorkách (50 m a 100 m volný způsob). Smůlu protrhl i Martin Císař. Mezi žáky a žákyněmi obsadil bronzovou příčku.

Tak úspěšný den SK Vodomílek nepamatuje a bude zapsán zlatým písmem do kroniky klubu. Hlavně bude velkým stimulem pro další práci všech handicapovaných plavců, ale také dobrovolníků, bez nichž by tyto úspěchy nebyly. SK Vodomílek touto cestou vyzývá všechny, kteří mají chuť nejen pomáhat při výuce plavání, ale i rehabilitačním cvičení ve vodě tělesně handicapovaných dětí a mládeže, přijďte mezi nás. O nás a o tom, kdy a kde plaveme se dozvíte na našich webových stránkách www.vodomilek.cz nebo se přijďte podívat 15. 12. 2012 na závody v Jihlavě. Pojďte zkusit tak trochu jinou činnost, která může vyústit ve sportovní úspěch třeba při MČR nebo jen radost dětí z pohybu ve vodě.

V Jihlavě dne 30. 11. 2012 vytvořil Milan Brychta